bg-slider1
Για την εγγραφή των παιδιών απαιτείται πιστοποιητικό γεννήσεως και ένα ιατρικό δελτίο συμπληρωμένο και υπογεγραμμένο από τον γιατρό του παιδιού ότι είναι υγιές και εμβολιασμένο.

Η τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου είναι η περίοδος προσαρμογής. Οι γονείς γνωρίζονται με τη δασκάλα και, στη συνέχεια, το παιδί περνάει κάποιο χρονικό διάστημα συμμετέχοντας σε οργανωμένα εκπαιδευτικά και ψυχαγωγικά παιχνίδια στην τάξη και στην αυλή, έως ότου διαπιστώσουμε ότι είναι έτοιμο να μείνει στον σταθμό χωρίς τη βοήθεια και την παρουσία των γονέων.

Για το σχολείο μας, η καλή συνεργασία σχολικού και οικογενειακού περιβάλλοντος είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την καλή εξέλιξη και τη πρόοδο του παιδιού. Αυτό το γνωρίζετε όσοι από εσάς είχατε προηγούμενη εμπειρία από το σχολείο μας.  Όσοι γονείς εμπιστεύεστε για πρώτη φορά το σχολείο μας, σας διαβεβαιώνουμε πως μαζί θα συνεργαστούμε για να γίνει η πρώτη επαφή με το σχολείο διασκεδαστικό ταξίδι γνώσης και θετικών εμπειριών για το παιδί σας.

Η προσχολική εκπαίδευση αποτελεί για τα μικρό παιδί ένα είδος μεταβατικού χώρου, από το οικογενειακό του περιβάλλον σε αυτό του σχολείου.  Έχει ως στόχο να προετοιμάσει το παιδί γνωστικά και κοινωνικά για τη φοίτησή του στο δημοτικό σχολείο. Επιπλέον, ο παιδικός σταθμός και το νηπιαγωγείο αποτελεί ένα χώρο ζωής όπου η ευχαρίστηση, το παιχνίδι και η συναναστροφή με τα υπόλοιπα παιδιά οφείλουν να έχουν σημαντική θέση στο ημερήσιο πρόγραμμα.

Η πρώτη επαφή με το σχολείο, όμως, συνοδεύεται πολλές φορές από ανάμεικτα συναισθήματα. Για το παιδί, η είσοδος στο καινούργιο περιβάλλον του σχολείου με άγνωστα πρόσωπα και διαδικασίες μπορεί να προκαλέσει αρχικά κάποια συναισθήματα «φόβου» αλλά και  μεγάλης προσδοκίας και χαράς. Κάποιο παιδί μπορεί να αντιμετωπίσει αυτή τη νέα συνθήκη με μεγάλο ενθουσιασμό, ενώ συγχρόνως κάποιο άλλο μπορεί να είναι πιο διστακτικό και να επιδείξει εκφράσεις αρνητισμού για την εμπειρία του σχολείου. Κάθε παιδί είναι ξεχωριστό και γι αυτό το λόγο,  κάθε παιδί θέλει το δικό του χρόνο και έχει το δικό του τρόπο προσαρμογής.

Γνωρίζουμε πολύ καλά επίσης, ότι και για τους γονείς, είναι πολύ σημαντική αυτή η αλλαγή και πιθανώς προκαλεί αισθήματα άγχους. Ίσως γιατί είναι και ο πρώτος «αποχωρισμός» του παιδιού από το γνώριμο οικογενειακό περιβάλλον. Είναι σημαντικό όμως να θυμόμαστε ότι τα μικρά παιδιά αντιλαμβάνονται τον κόσμο μέσα και από τα μάτια των γονιών τους. Αν το παιδί αντιληφθεί την αναστάτωση  και το άγχος σας για τη νέα συνθήκη που θα αντιμετωπίσει, όσο κι αν δε το θέλετε, θα εντείνετε και τους δικούς του φόβους. Απεναντίας, αν σας δει χαρούμενους για την νεοαποκτηθείσα «ανεξαρτησία», αυτό θα το βοηθήσει να χτίσει την αυτοπεποίθηση του και να απολαύσει την εμπειρία του σχολείου.

Η επιτυχής προσαρμογή, λοιπόν, του παιδιού στον παιδικό σταθμό ή το νηπιαγωγείο εξαρτάται άμεσα και από τη στάση των γονέων. Η αγωνία σας για τις εμπειρίες του παιδιού στο σχολείο μεταβιβάζεται στο παιδί άμεσα ή έμμεσα. Τα συναισθήματα σας διαγράφονται στο πρόσωπο σας, στο τόνο της φωνής και στις χειρονομίες σας. Τα παιδιά έχουν την ικανότητα να «διαβάζουν» το πρόσωπο και τη στάση του σώματος. Η παραμικρή ένδειξη αμφιβολίας, όσο κι αν θέλετε να την αποκρύψετε, μπορεί να γίνει αντιληπτή και να παρακωλύσει την ομαλή ένταξη του παιδιού στο σχολικό περιβάλλον. Είναι σημαντικό να νιώθετε ότι το σχολείο θα βοηθήσει το παιδί σας στην αρμονική ανάπτυξη και εξέλιξη των πνευματικών και ψυχικών δεξιοτήτων του και ότι έχετε κάνει την καλύτερη επιλογή σχολείου.

Συνήθως, τα μικρά παιδιά εμφανίζουν «φυσιολογικές» αντιδράσεις αποχωρισμού από τους γονείς τους. Συχνά αναφέρονται από τους γονείς,  έντονα κλάματα, άρνηση του παιδιού να αφήσει τους γονείς του ή να τους επιτρέψει να το αφήσουν «μόνο» του στην τάξη και πείσματα. Αυτές οι συμπεριφορές πιθανόν αποτελούν απόπειρες και προσπάθειες του παιδιού να προσαρμοστεί στο καινούριο περιβάλλον. Είναι πολύ σημαντικό, να παραμείνετε ψύχραιμοι και να αφήσετε το παιδί να εκδηλώσει τα συναισθήματα του. Στη συνέχεια μπορείτε να το καθησυχάσετε και να το διαβεβαιώσετε πως το σχολείο είναι ένας χώρος μάθησης και ψυχαγωγίας και ότι εσείς είστε πολύ ευχαριστημένοι που μαθαίνει τόσα νέα πράγματα και κάνει νέους φίλους και πως ανυπομονείτε να τα μοιραστεί μαζί σας.

Με την εισαγωγή του παιδιού στο χώρο του σχολείου αρχίζει η περίοδος αποδέσμευσης από το οικογενειακό περιβάλλον και προσαρμογής του σε ένα καινούργιο περιβάλλον μέσω δοκιμών και σταδιακής γνωριμίας με τη νηπιαγωγό και τα υπόλοιπα παιδιά. Αυτή η διαδικασία θα οδηγήσει σε μια σταθερή και ασφαλή σχέση του παιδιού με το σχολείο. Το κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό του σχολείου μας έχει μεγάλη εμπειρία και θα διευκολύνει το παιδί σας κατά τη περίοδο προσαρμογής.

Οι γονείς που εμπιστεύονται τη πείρα του σχολείου και τις δυνατότητες του παιδιού τους, προσφέρουν μια ασφαλή ατμόσφαιρα στο παιδί τους και το γεμίζουν με αυτοπεποίθηση. Το παιδί τότε αποκτά το κίνητρο να ανακαλύψει νέους φίλους και δραστηριότητες, να δεθεί με τις δασκάλες και να αναπτύξει στο έπακρο τις  δεξιότητες του.

Με την σωστή συνεργασία μεταξύ οικογένειας και σχολείου και με θετική σκέψη, η προσαρμογή του παιδιού θα είναι ευκολότερη και η σχολική χρονιά θα στεφθεί με επιτυχία σε όλους τους τομείς.

Καλή σχολική χρονιά και καλή πρόοδο!

Με εκτίμηση,

Τατιάνα Σαμαρά

Συνεργάτης Ψυχολόγος του International Baby College

    Το όνομά σας (απαραίτητο)

    Το email σας (απαραίτητο)

    Θέμα

    Το μήνυμά σας

    AppletiniPhotography_0723